diumenge, 28 de novembre del 2010

El vot en blanc, tercera força a Catalunya


El politòleg Roger Buch, a qui segueixo regularment, té penjats en el seu blog tres articles molt bons sobre el vot en blanc. El més recent dels tres el va publicar el passat 13 de novembre, i fa referència a un baròmetre electoral del CEO segons el qual el vot en blanc podria arribar a ser la tercera força política de Catalunya. Us faig un extracte de les coses més interessants que al meu parer s'hi diuen sobre el fenomen del vot en blanc, un vot que darrerament agafa importància tot i la voluntat dels polítics de treure-n'hi, naturalment. N'hi ha que només senten el que volen escoltar. Les remarques en color carbassa són meves:

"Segons el darrer baròmetre electoral del CEO, publicat la setmana passada, el vot en blanc podria ser la tercera força a Catalunya. És a dir que darrera de CiU i PSC, seria l’opció que més suports tindria."

"Si el vot en blanc arribés, com diu el baròmetre, al 7,6% dels enquestats, significaria un percentatge encara més elevat entre els qui haurien anat a votar, i suposaria un toc d’atenció de dimensió considerable."

"Aquest tipus de vot és actualment un vot de prestigi i s’ha demostrat que molta de la gent que diu que votarà en blanc, finalment opta per l’abstenció o s’acaba decantant a darrera hora, i potser amb la pinça al nas, per una llista concreta."

"En tot cas, els electors que segons el baròmetre afirmen que votaran en blanc el 28N, són el 9,2% dels antics votants d’Esquerra, el 7,7% dels d’ICV i el 6,5% dels del PSC."

"També s’ha especulat aquests dies sobre el possible efecte del vot en blanc en la possible entrada de nous partits al Parlament. Així, a la circumscripció de Barcelona, si un gran nombre de persones votessin en blanc en comptes de fer-ho per l’abstenció, encariria l’assoliment del 3%. Per poder concórrer al repartiment d’escons cal assolir més d’un 3% de vots vàlids i el vot blanc es considera vàlid. Més vots en blanc en comptes d’abstencions, voldrà dir més participació i, per tant, més vots absoluts necessaris per arribar al 3%."


També us poso l'ellaç per si el voleu llegir sencer:

El vot blanc, tercera força de Catalunya 


Els altres dos articles sobre el vot en blanc del blog del Roger apunten en la mateixa línia. Us transcric un paràgraf de l'article titulat Què en sabem, del vot en blanc?, publicat el 13 de febrer de 2008, que em sembla que aporta molta llum al tema. Com a mínim, queda prou clar que el vot en blanc no es pot dir que sigui irreflexiu ni que respongui a una manca de compromis o de motivació del votant, com sovint es fa, jo crec que també molt equivocadament, amb l'abstenció. Fins i tot hi ha qui suma vots en blanc i nuls en un clar menyspreu cap a milers de ciutadans. Les remarques tornen a ser meves:

"Com cal interpretar el vot en blanc?El vot en blanc, tot i que no tant com l'abstenció, és difícil d'interpretar. Les crides públiques al vot en blanc parteixen del supòsit de què un increment del vot en blanc s'haurà d'interpretar segons la pròpia conveniència, com si tothom hagués tingut les mateixes motivacions per exercir-lo. És el crit del "ara se n'adonaran!" dirigit als polítics. I la resposta és: sí, però, que se n'adonaran?. De què els nacionalistes haurien d'haver fet coalició al govern de la Generalitat?, de què hem de demostrar que no som espanyols? de què ERC hauria de passar a l'oposició?, de què ja n'hi ha prou de llistes tancades?, de què no es vol més democràcia representativa? de què els socialistes haurien d'haver fet dimitir Magdalena Alvárez?, de què Zapatero és un embustero? de què tots són iguals i que fins que no canviïn, ja s'ho faran? de què cal solidaritzar-se amb el defenestrat Piqué? de què els partits s'haurien d'adonar de la importància que té Europa?, tal com diu Maragall, de què Duran i Lleida no hauria de ser el candidat de CiU perquè esbiaixa massa cap a la dreta?. Aquests arguments i molts més els hem escoltat aquests dies. Tot i que alguns no són pas incoherents entre ells, tampoc podem dir que responguin a un mateix patró.
Ara bé, existeix un vot en blanc causat per una desafecció a la classe política en general, que pot criticar un allunyament entre polítics i ciutadans. Podria ser un elector que se sentiria més còmode votant llistes obertes o participant en unes primàries i que ha perdut confiança amb els partits actuals. Però existeix una altra motivació important, de crítica al propi partit. És el vot d'aquells que estan disconformes amb l'estratègia del partit més proper a les seves idees, que normalment han votat, i que volen castigar-lo perquè no ha actuat tal com esperaven. No s'atreveixen a votar-ne un de més allunyat ideològicament i el castiguen."

 Aquest és l'enllaç del segon article:


Què en sabem del vot en blanc?


 

2 comentaris:

  1. Perquè no m'agrada el vot en blanc en aquestes eleccions :

    Perquè és com si per escapar d'una presó on et cal tallar els filferros, consideréssis que les eines que tens a les mans no són prou bones. T'esperaries 4 anys més a veure si te n'arriba una de millor? o tallaries com puguèssis els filferros amb la que tens a mà? Perquè gaire maca no és, però de tallar talla.

    Quan siguem lliures tindrem ente d'altres aquest privilegi de poder ser exigents, ara però, segons el meu punt de vista, aquesta exigència és un capritx que no ens podem permetre.

    Volem saltar la tanca! No volem construir res encara, no estem posant els fonaments del nou estat... tallem els reixats amb el què tinguem a mà i fotem el camp, després, lliures per fí , podrem perdre'ns per camins i caminets buscant l'excel·lència. Ara ens surt massa car perdre el temps esperant trobar l'eina que s'ajusti a la nostra mà. Els partits polítics són això, eines, no són Déus, ni Estats, ni religions, són eines, més o menys maldestres que ens permeten organitzar-nos una mica.No ens hi hem pas de casar!
    Aquesta vegada els polítics no s'han sabut unir, però aixó no hauria de fer canviar la nostra intenció de vot. No ens hauria de fer perdre el fil de la nostra batalla. No volíem la independència? Perquè collons votem en blanc ?

    Què és més important per nosaltres en aquests moments: castigar els polítics? o omplir les urnes i si pot ser el parlament de vots independentistes que ens començaran afer abançar cap on volem anar?

    Els polítics l'han cagat, però si ara el nostre vot independentista el deixem a casa, l'haurem cagat dos cops.

    Mònica

    ResponElimina
  2. T'entenc, Mònica, t'entenc, però els polítics no capten altres missatges que els vots, ja s'ha vista amb les Consultes, que no n'han fotut ni cas. Els partits independentistes s'han de fotre l'hòstia electoralment, només així sabran què volem. I no n'hi ha prou de saltar la tanca, abans de fer-ho hem de saber on volem anar quan l'hàgim saltada, perquè molts compatriotes nostres no ens seguiran si no els convencem que allà on anem hi estaran millor. No es poden fabricar independentistes només amb les essències.
    I esclar que vull la independència! Voto en blanc perquè vull una Catalunya independent a què hàgim arribat per majoria, units i generosos, sumant i no dividint, i caps de les ofertes que avui se'ns ofereixen no ens donen garantia de tot això. Més aviat al contrari. Seriosament, Mònica, tu veus el Laporta, el Puigcercós i el Carretero entenent-se al Parlament? Jo no.

    ResponElimina

Digues-hi la teva